Széchenyi Terv Plusz
Heves zivatarok gyakran okoznak meglepetést az ingatlanokban

Magyarországon az ingatlanok 60 százaléka nincs megfelelően vízszigetelve

Budapest 2023.08.31. – A magyarországi ingatlanok nem megfelelő vízszigetelése sok esetben okozhat fejfájást a nyárvégi heves esőzéseket követően. Közel 60 százaléka a hazai ingatlanoknak (legyen az ipari felhasználású vagy lakáscélú) a nem körültekintő vagy egyáltalán nem létező vízszigetelés miatt felújításra szorul – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából. A heves esőzés következtében, a talajvíz, vagy a csapadékvíz miatt bekövetkező beázások nagy része megelőzhető lenne a megfelelően betervezett vízszigeteléssel, azonban hazánkban még mindig nem elég körültekintőek az építőipari szakemberek ezen a területen, a felhasználók pedig nem ismerik ingatlanjaikat annyira, hogy tudják mi lehet a probléma, és az javítható-e garanciálisan.

Átlagosan 10 ingatlanból mindössze 4 rendelkezik megfelelő vízszigeteléssel

A nyár végi esőzések, viharok évek óta jellemzőek Magyarországon, ezzel nem csak a kikapcsolódást nehezítve meg, hanem az ingatlanok vízszigetelésének hiányára is rámutat. A sok eső, talajvíz nyomai megjelennek az ingatlanok falain, módszeres pusztítást végezve az építőanyagban, jelentősen lerontva ezzel az értékét, hőszigetelő képességét és természetesen az ott tartózkodás sem lesz felhőtlen a kialakuló dohos szag miatt. “Ma Magyarországon a tervező cégek, bár betervezik a vízszigetelést, azonban előfordul, hogy az építtetők elhagyják azt, vagy a kivitelezés nem szakszerű mivolta okozza a problémát, ezért leginkább az utólagos problémamegoldás a jellemző, amikor már egy esetleges heves esőzés beázást, átnedvesedett falakat eredményezett. Jelenleg hazánkban 10 ingatlanból mindössze 4-re jellemző az, hogy már az építésekor gondoltak a szélsőséges éghajlati csapásokra vagy a belvízre.” –  mondta el hozzá Sárkány Márk BUILD IT Mérnökiroda ügyvezető igazgatója. 

Mit lehet kezdeni az átnedvesedett falakkal?

Ha volt vízszigetelés az ingatlanon, de így is a beázás nyomait mutatja, akkor a javítás csak bontással lehetséges, mivel a vízszigetelést gyakran eltakarják, így ennek magas költségei vannak. “Mindenképpen a megfelelő, körültekintő szigetelési eljárásban van a megoldás, nem érdemes ezt megspórolni, hiszen sokkal nagyobb költségeket jelent az utólagos szigetelés, visszabontás, javítgatás.” – tette hozzá az igazgató. 

Folytatódnak az esőzések, érdemes készülni

A legtöbb időjárás előrejelzés szerint a heves esőzések, viharok még velünk maradnak nyár végéig és az iskolakezdést is végig kísérik majd. Érdemes tehát utánajárni, hogy egy-egy ingatlan rendelkezik-e vízszigeteléssel és ha nem, még időben megkezdeni a munkálatokat az utólagos szigeteléssel. Az esőzések miatt a talajvíz is komolyabb problémát jelenthet majd, amire szintén oda kell figyelni.

Add Your Comment